Als stembureaulid aanmelden

Op 21 maart 2018 kunt u naar de stembus voor de verkiezing van de gemeenteraad en voor het raadgevend referendum over de nieuwe Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten 2017 (Wiv). Voor de verkiezingen zijn veel vrijwilligers nodig. Help mee bij de verkiezing en meld u aan voor een functie op het stembureau.

Functies en vergoedingen

U kunt op verschillende manieren meehelpen. Als plaatsvervangend voorzitter of voorzitter van een stembureau, als stembureaulid of als teller. U kunt kiezen uit een ochtend-, middag- of avonddienst.
U kunt zich nog opgeven voor (plaatsvervangend) voorzitter en teller, voor de functie (reserve) stembureaulid zijn voldoende aanmeldingen binnengekomen.

Vrijwilligers krijgen een vergoeding. Deze is afhankelijk van de functie en de dienst, zie het overzicht in onderstaande tabel.

FunctieBegintijdEindtijdVergoeding
Voorzitter ochtend6.45 uur16.00 uur€ 165
Plaatsvervangend voorzitter ochtend6.45 uur16.00 uur€ 145
Stembureaulid ochtend6.00 uur16.00 uur€ 125
Voorzitter middag15.30 uurEinde werkzaamheden€ 190
Plaatsvervangend voorzitter middag15.30 uurEinde werkzaamheden€ 170
Stembureaulid middag15.30 uurEinde werkzaamheden€ 150
Teller20.45 uurEinde werkzaamheden€ 80
Reserve stembureaulid (stand-by)6.00 uurAfhankelijk van inzet€ 70
Reserveteller (stand-by)20.45 uurEinde werkzaamheden€ 60


Meld u aan als (plaatsvervangend) voorzitter van een stembureau

De gemeente Den Haag bewaakt en verbetert de kwaliteit van het verkiezingsproces. De rol van de (plaatsvervangend) voorzitter is daarbij heel belangrijk. De (plaatsvervangend) voorzitter van een stembureau is het visitekaartje van het stembureau, coƶrdineert een goed verloop van de dag en houdt zich staande in stressvolle situaties. Daarnaast moet de (plaatsvervangend) voorzitter communicatief sterk zijn, kunnen delegeren, omgaan met nieuwe technologieƫn en kunnen omgaan met veranderingen en verbeteringen die de gemeente ook deze verkiezing weer doorvoert.

Daarom nodigt de gemeente iedereen die (plaatsvervangend) voorzitter wil zijn uit de zogeheten Quick Scan te maken. De Quick Scan bevat een online vragenlijst, waarmee wordt gemeten in hoeverre u aan bovenstaande voorwaarden voldoet. Het voltooien van de vragenlijst duurt ongeveer 20 minuten. Wilt u (plaatsvervangend) voorzitter worden van een stembureau? Doe dan de Quick Scan.

Binnen 2 weken na het invullen van de Quick Scan krijgt u bericht of u zich kunt aanmelden als voorzitter. Het kan zijn dat dit niet het geval is. In dat geval kunt u zich nog wel aanmelden voor andere functies binnen een stembureau, zoals teller.

Meld u aan als stembureaulid

U kunt zich aanmelden voor een functie op 1 van de Haagse stembureaus viawww.stembureauledenindenhaag.nl. Op deze website kunt u zich aanmelden en een plek op het stembureau selecteren.