Lezing over vrijmetselarij

Op donderdag 15 november geeft kunsthistorica Andréa Kroon de maandelijkse lezing van het Haags Gemeentearchief. Zij vertelt dan alles over het wereldwijde netwerk van de vrijmetselarij. De lezing is in Studio B in de Centrale Bibliotheek.

Inwijdingsgenootschap
De vrijmetselarij is een inwijdingsgenootschap dat al sinds 1734 in Nederland actief is. De 1e loge en Grootloge werden opgericht in Den Haag. Hierna verspreidde de vrijmetselarij zich naar andere steden en de overzeese handelsposten. Het lidmaatschap van een loge had in de 18de eeuw grote voordelen voor reizigers. Ze werden onderdeel van een wereldwijd sociaal-economisch netwerk en werden in vreemde havens als 'Broeder' warm ontvangen. Ook onder de kooplui, die voor de VOC naar Azië reisden, waren vrijmetselaren te vinden. Zij speelden een belangrijke rol in de internationale handel.

Andréa Kroon
De Haagse kunsthistorica dr. Andréa A. Kroon promoveerde in 2015 op de geschiedenis en materiële cultuur van de vrijmetselarij. Zij deed jarenlang onderzoek in de historische archieven, bibliotheek en objectencollectie van de Orde van Vrijmetselaren onder het Grootoosten der Nederlanden. Andréa is gastconservator van de tentoonstelling 'Avontuur in Azië', die vanaf 23 november 2018 in het nieuwe Vrijmetselarij Museum te zien is.

Wanneer
Donderdag 15 november 2018 om 17.30 uur

Toegang
Gratis

Aanmelden
Aanmelden is noodzakelijk en kan via het e-mailadres aanmeldinglezingHGA@denhaag.nl

Waar
Studio B, Centrale Bibliotheek (1e etage), Spui 68