Organiseer een vuurwerkvrije buurt

Ook deze jaarwisseling kunnen bewoners met elkaar afspreken in hun buurt geen vuurwerk af te steken. In zo’n vuurwerkvrije buurt kunt u kartonnen borden ophangen, die u kunt aanvragen bij de gemeente.

De proef vorig jaar met het ‘bewonersinitiatief vuurwerkvrije buurt’ is geslaagd. Op verschillende plekken in de stad spraken bewoners met elkaar af geen vuurwerk af te steken in hun buurt. Dit kon gaan om een straat, pleintje, speeltuin of stuk groen in de buurt. De gemeente stelde borden beschikbaar zodat bewoners het gebied konden markeren.

Wilt u als bewoner deze jaarwisseling ook een vuurwerkvrije buurt? Hieronder staan 5 belangrijke tips om dit te organiseren.
  1. Maak met uw buren heldere afspraken over het afsteken van (knal)vuurwerk in uw omgeving. Zorg ervoor dat alle bewoners in het gebied het eens zijn met de afspraken. Dit is belangrijk voor het slagen.
  2. Zijn er bewoners die niet mee willen doen? Houd hier dan ook rekening mee.
  3. Markeer het gebied met borden. Deze kunt u aanvragen bij de gemeente. U kunt de borden tot en met 17 december aanvragen. Daarna krijgt u bericht om de borden bij het stadsdeelkantoor op te halen. 
  4. Neem eventueel contact op met uw wijkagent om de gemaakte afspraken te delen. 
  5. Hang de borden tussen 31 december en 2 januari op in uw buurt.
Gemeente en politie handhaven de afspraken in deze gebieden niet. De gemeente gaat uit van de kracht van bewoners zelf.

Vraag de borden voor uw vuurwerkvrije zone aan.