De Landsadvocaat Johan van Oldenbarnevelt

‘De landsadvocaat'
Het leven van Johan van Oldenbarnevelt
een spel van Michel Meissen.


Vrijdag 10 mei 20.15 uur en zondag 12 mei 16.00 uur (Zeeheldentheater).
Maandag 13 mei 20.30 uur (Studio Paradijs, Koninklijke Schouwburg).
Donderdag 16 mei 20.00 uur (Kloosterkerk, Lange Voorhout).

Voor kaarten zie www.historisch-theater.nl

De Landsadvocaat Johan van Oldenbarnevelt, Nederlands grootste staatsman. 
13 mei 1619: de 71-jarige Johan van Oldenbarnevelt op het Binnenhof onthoofd!
Hij is de slimste uit een groot en arm Amersfoorts gezin. Kan studeren dankzij een rijke oom. Wordt meester in de rechten. Wordt een vertrouweling van Willem van Oranje, bestuurt na de moord op Willem, de Nederlanden in een driemanschap. Wordt landsadvocaat, weet zeven zelfstandige provincies in besluiten te binden. Helpt de Nederlanden aan grote rijkdom.

Johan van Oldenbarnevelt (gespeeld door Alex Otto) trouwt met Maria van Utrecht (gespeeld door Dieuwertje van Geest). Zij krijgen kinderen. Hij laat twee huizen tot één verbouwen aan de Spuistraat, de belangrijkste straat van Den Haag. Later verhuist hij naar een machtige woning aan de Kneuterdijk. Jarenlang volgt Maurits (gespeeld door Caspar Delibes) hem in alles en vecht met zijn leger tegen Spaanse overheersing. Godsdiensttwist onder protestanten speelt de heren uit elkaar. Uiteindelijk eindigt hun samenwerking fataal.

Stichting Historisch-Theater presenteert haar laatste vier voorstellingen over het hele leven van Johan van Oldenbarnevelt!  Onder meer op 13 mei, en dan in het intieme zaaltje Studio Paradijs, van de Koninklijke Schouwburg. Een zowel speelse als indringende voorstelling. Dat alles en veel meer komt zowel speels als indringend naar u toe in een uur onvergetelijk theater.

Geen opmerkingen: