Première kameropera Katharina de Bronovo

Première kameropera Katharina de Bronovo – mijn ziekenhuis of de strijd tussen geld en idealen


In het kader van de Leidse Hofjesconcerten in het pinksterweekend speelt op zondag 9 en maandag 10 juni de kameropera “Katharina de Bronovo – mijn ziekenhuis of de strijd tussen geld en idealen” (première 9 juni).

Deze kameropera brengt het spannende verhaal van de 19e-eeuwse Sara Katharina de Bronovo, grondlegger en naamgever van een Haags ziekenhuis, en de moeilijkheden die zij overwon. Een koppige, vastberaden vrouw, die voor haar maatschappelijke idealen en de zingeving van haar eigen leven door roeien en ruiten ging. Zij raakt betrokken bij een oorlog die zijn aanleiding vond in het misbruik van “moderne communicatie”. Dat was in haar dagen het elektrisch telegram: het Emser Dépêche.

Op surrealistische wijze wordt zij ook betrokken bij de problemen in de huidige tijd van het ziekenhuis dat zij indertijd stichtte. Naadloos gaat het verhaal over in onze tijd, waarin elektronische communicatie ook levensgevaarlijk misbruik kent. Een slimme speculant brengt daarmee het voortbestaan van het ziekenhuis in gevaar. Een ogenschijnlijk onaanzienlijk personage troeft hem echter af en weet een ramp voor het ziekenhuis net op tijd te vermijden.

Hoewel Mevrouw De Bronovo de stichteres is van het gelijknamige ziekenhuis in Den Haag, staan haar levensverhaal en de opera voor alle vrouwen in de negentiende eeuw, die met moeite aan de beperkingen van hun sociale omgeving wisten te ontsnappen en die de moed hadden op zoek te gaan naar nieuwe wegen om de medemens te dienen.

De elektronische problemen en speculatie ten koste van ‘haar’ ziekenhuis in de huidige tijd belagen tegenwoordig eigenlijk elk ziekenhuis.

Het menselijke en ironische libretto van Olaf Mulder – die zelf langdurig werkzaam is geweest als neuroloog - is op muziek gezet door Paul Prenen. Zijn muziek is ontroerend, direct, charmant, jazzy, meeslepend, helder en vernieuwend.

Sopraan Julia Bronkhorst, alt Myra Kroese en bariton Peter Schoenaker krijgen in deze caleidoscopische productie van krap een uur gezelschap van een negenkoppig koor van uitstekende amateurzangers. Instrumentale begeleiding is in handen van Menno Boogaard, piano, en Lotte Beukman, cello.

Voor meer informatie over de uitvoeringen en de achtergrond kunt u contact opnemen met initiatiefneemster Julia Bronkhorst, 0629402010, brellz@telfort.nl. en juliabronkhorst11@gmail.com 
Geen opmerkingen: