Openstelling Japanse tuin 2019

Najaar 2019: 12 t/m 27 oktober, 10:00 - 16:00 uur
Clingendael

De Japanse Tuin is het pronkstuk van Landgoed Clingendael, gelegen tussen Den Haag en Wassenaar. Het is de enige Japanse tuin in Nederland uit het begin van de 20e eeuw. In de historische tuin zijn prachtige en zeldzame bomen en planten te zien. De Japanse Tuin is heel kwetsbaar. Daarom is hij slechts een korte periode per jaar geopend voor publiek, in de lente (mei / juni) en in de herfst (oktober). Toegang tot Clingendael en de Japanse Tuin is gratis.  

Grootste Japanse Tuin van Nederland 
De Japanse Tuin is in het begin van de 20e eeuw aangelegd door de toenmalige eigenaresse van het Landgoed Clingendael, Marguerite M. Baronesse van Brienen (1871-1939). Per schip heeft zij reizen gemaakt naar Japan, waarbij zij enkele lantaarns, een watervat, beeldjes, de bruggetjes en het paviljoen naar heeft Den Haag verscheept.
Het is de enige Japanse tuin in Nederland van rond 1910, waardoor deze tuin op Landgoed Clingendael een hoge historische waarde heeft. Het is bovendien de grootste Japanse tuin in Nederland met een oppervlakte van 6800 vierkante meter. 

Plaats van rust en bezinning 
De Japanse Tuin heeft een heel eigen en verrassende sfeer, mede veroorzaakt door de schitterende moslaag. De tuin bevat veel stenen lantaarns, met een grote variatie aan vormen. Ook zijn er twee watervaten. Eén watervat heeft vier afbeeldingen van Boeddha's. Het andere watervat heeft de vorm van een lotusbloem. Het mooie paviljoen is een populaire plek om van daaruit de tuin te bewonderen. Tot omstreeks 1940 bevonden zich schuifpanelen in het paviljoen. Deze panelen zijn in 2009 teruggeplaatst met de medewerking van Japanse architecten. Het erfgoed van freule Daisy is nu voor de bezoekers van de Japanse Tuin een plaats van serene rust en bezinning. 

Belangstelling voor Japanse tuinen 
De belangstelling voor Japanse tuinen ontstond toen Japan na eeuwen van vrijwel volledig isolement rond 1860 z'n grenzen openstelde. De periode van isolement, het eigen volkskarakter en invloeden vanuit het Shinto en Boeddhisme waren oorzaken van een unieke en zeer eigen vorm van kunstzinnigheid waarvan de Japanse tuinkunst een voorbeeld is. Rond 1900 bezochten geïnteresseerde westerse reizigers Japan en raakten zij gecharmeerd van de exotische tuinen die zo totaal anders waren. Daarop ontstonden er in het westen nagemaakte Japanse tuinen. Tegenwoordig worden de tuinen in Japanse stijl van rond 1900 ook wel Japonaiserie tuinen genoemd. Zij worden bijzonder gewaardeerd als een opmerkelijk verschijnsel in de tuinhistorie. 

Tuinornamenten  
De Japanse Tuin in Den Haag bevat veel lantaarns, met een grote variatie aan vormen. Op enkele lantaarns is aan de voet een afbeelding van Boeddha te zien. Ook zijn er lantaarns met een afbeelding van een hert. Het hert is in Japan een heilig dier. Verder is de heilige langstaartige schildpad terug te vinden in de vorm van het eiland in de vijver. De schildpad staat symbool voor een lang leven. Het kleine beeldje achter in de tuin is de afbeelding van de boeddhistische heilige Jizo, beschermer van kinderen. Het rood van de bruggetjes staat symbool voor vreugde, maar rood weert ook boze geesten af. Ook de twee watervaten, één met vier afbeeldingen van Boeddha's, de ander in de vorm van een lotusbloem, zijn opvallende tuinornamenten. Van oorsprong was het doel ervan water met de bamboelepel uit te scheppen om handen en mond te reinigen. 

Trouwreportages 
Als de Japanse Tuin open is voor publiek, kunnen er ook trouwfoto's worden gemaakt. Op de rest van Landgoed Clingendael kan dat het hele jaar door. Er is geen aparte toestemming nodig voor het maken van trouwreportages. Indien je met trouwauto's het park op wilt, dien je wel een ontheffing aan te vragen om de auto's in de buurt van het landhuis te parkeren. Vanaf daar is het minder ver lopen naar de Japanse Tuin. 

Openingsuren 2019 
De Japanse Tuin is per jaar slechts een aantal weken geopend in de lente en de herfst. De openingsuren verschillen daarbij per periode: in het voorjaar is de Japanse Tuin langer toegankelijk dan in het najaar. In 2019 zijn de openingsuren als volgt:
  • Najaar 2019: open van 12 oktober tot en met 27 oktober, van 10.00 tot 16.00 uur.
Toegankelijkheid  
Gezien de kwetsbaarheid van de Japanse Tuin is het niet mogelijk om de tuin te betreden met buggy's en elektrisch aangedreven hulpmiddelen. Voor rolstoelen is een aparte ingang met een speciale route door de tuin beschikbaar. Daarnaast is het ook niet toegestaan om met honden de tuin te betreden. Bij een te groot aantal bezoekers kan het zijn dat je even moet wachten voordat je de tuin in mag.  
  
Bereikbaarheid 
Landgoed Clingendael in Den Haag is te bereiken via de hoofdingang aan de Wassenaarseweg. Ook op de Van Alkemadelaan, de Ruychrocklaan en de Van Ouwenlaan zijn er ingangen naar het park. Er is een onbewaakte fietsenstalling bij de hoofdingang aan de Wassenaarseweg. Het parkeren van auto's is niet toegestaan, maar rond het landgoed kun je langs de weg wel parkeren. Voor wie met het openbaar vervoer reist, kan bus 18 nemen naar Landgoed Clingendael.

Geen opmerkingen: