Voorstel Openbaar Vervoer

Voorstel om het Openbaar Vervoer in het Benoordenhout te verbeteren

Na de opheffing van buslijn 18 en het inkorten van de route van buslijn 20 is onze wijk slecht bereikbaar met het openbaar vervoer. Mensen die wonen en werken in het Benoordenhout hebben behoefte aan rechtstreekse verbindingen met het centrum van Den Haag, grote stations, winkelgebieden, de theaterzone en andere delen van binnen en buiten de stad. In die vervoerbehoefte wordt niet voorzien.

Daar wil de wijkvereniging verandering in brengen. Omdat de wijkvereniging geen expert is op het gebied van openbaar vervoer hebben we hulp gevraagd aan Reizigersvereniging Rover. Zij hebben een expert naar het huidige buslijnennet laten kijken en zijn met voorstellen gekomen die wel aansluiten op de vervoersbehoeften. Dat voorstel is op 27 november gepresenteerd aan meer dan 80 wijkgenoten.

Het voorstel laat zien dat binnen het huidige OV-budget veel mogelijk is om de bereikbaarheid van onze wijk met het openbaar vervoer te verbeteren. Met het voorstel van Rover krijgt onze hele wijk weer een verbinding met het centrum van Den Haag, de grote stations, de theaters en andere delen van de stad. Ook Clingendael wordt weer bereikbaar.

Een ruime meerderheid van de aanwezigen reageerde positief. Een klein deel moest het voorstel nog op zich in laten werken en twee wijkgenoten waren tegen. Bijgevoegd vindt u een uitgebreider verslag van de bijeenkomst. Ook vindt u de sheets die gepresenteerd zijn op de avond met daarin de routekaarten die onderdeel uitmaken van het voorstel. Tijdens de avond zijn alleen de kaartjes getoond die relevant zijn voor het Benoordenhout.

Het voorstel is nog niet in beton gegoten omdat het nog getoetst moet worden op haalbaarheid door de vervoerder en de gemeente. Die gaan er uiteindelijk over. Met hen gaan we de komende periode in gesprek om er voor te zorgen dat het OV in het Benoordenhout verbeterd wordt en aansluit bij de vervoersbehoeften van de mensen die wonen en werken in onze wijk.

Bijlagen

Verslag bijeenkomst 27 november 2019
Sheets bijeenkomst 27 november 2019 (met daarin het voorstel)

4 opmerkingen:

Ernestsalsa zei

Uit de FB discussie met mensen uit de buurt van de Jan van Nassaustraat bleek dat er toch een grote behoefte was aan het handhaven van de bushaltes in die straat. Zou niet kunnen worden overwogen de Gemeente te verzoeken een door de buschauffeur te beïnvloeden verkeerslicht op de kruising met de Zuidhollandlaan te plaatsen zodat de gevarwn daar worden vermeden. Als niet frequente ov-reiziger vond ik jullie presentatie zeer goed. Hopelijk reageren hier de mensen die het anders zouden willen met maakbare alternatieven. Succes met het project.

Enny Kkeikamp van Leeuwen zei

De Stichting Werkgroep Nassaubuurt niet blij met de voorstellen in dit plan om de haltes in de Jan van Nassaustraat en Weissenbruchstraat op te heffen. Dit plan zou een verbetering van het OV in het Benoordenhout moeten inhouden ,geen verarming. De haltes bedienen bewoners,kantoren, een winkelstraten en een middelbare school.
ErnestSalsa stelt in zijn reactie dat er wellicht een verkeerslicht bij de Zuid Hollandlaan zou kunnen komen. Dit is er lang geleden geweest en jaren geleden weggehaald.
We hebben niet de ervaring dat de bus veel moeilijkheden ondervindt om de Zuid-Hollandlaan op te draaien ,ook als het daar druk is wordt hij er gemakkelijk tussen gelaten.
Verder vinden we het jammer dat dit plan uitgaat van de reeds gedane bezuinigingen .
We vrezen bovendien dat de HTM het schrappen van de haltes in de Nassaubuurt als een “krent uit de pap “ zal vissen en verder niets doen behalve duidelijk laten weten dat men “ aan de wensen van de wijkvereniging tegemoet is gekomen”. Dan zitten er straks twee buurten zònder bus. We hopen dan ook dat in èlk geval het schrappen van de haltes uit de Nassaubuurt zo snel mogelijk uit dit plan gehaald zal worden.

Anoniem zei

Ik kan het op de plaatjes niet goed zien, maar blijft er ook buiten de spits nog een goede verbinding met station laan van NOI?

Stephanie zei

Ik zou graag de oude situatie terug willen. Een onbemand busje of shuttle gaat nog jaren duren. ‘If it isn’t broke, don’t fix it!!’