The Art of the Symphony

** UITNODIGING **
voor het bijwonen van de documentaire film

The Art of the Symphony

Résidence Château Bleu
Leidsestraatweg 15, Den Haag
Zondag, 1 maart 2020, aanvang 14.00.uur

The Art of the Symphony is een documentaire film (2017), waarin symfonieën van Dmitri Shostakovich live geschilderd worden door beeldend kunstenares Maryleen Schiltkamp in samenwerking met DSCH Films, gelieerd aan DSCH Journal, filmdirector, Alan Mercer.

Er wordt in The Art of the Symphony een verbinding gelegd tussen wat er van de muziek van Shostakovich uitgaat en de geschiedenis van het communisme in Tsjechië, waar Maryleen ruim 5 jaar woonde en werkte. De muziek van Shostakovich kan de kunstenares niet los zien van hoe deze componist heeft geleefd en gewerkt tijdens het sovjet regime. De individuele vrijheid tegenover de totalitaire oppressie is dan ook het centrale thema van deze film. En dan niet zozeer de politieke vrijheid, maar meer de humane: het lijden van het individu en het creatieve vermogen hierboven uit te stijgen. Vooral in de vierde symfonie deelt Shostakovich met ons zijn gevoel en ervaring. Deze symfonie werd door het regime afgekeurd en mocht niet worden uitgevoerd, omdat het streven naar vrijheid en het afwijken van de officiële Partij doctrines er teveel in doorklonk.

Maryleen interpreteert vanuit haar discipline op geheel eigen wijze deze symfonie. Zij componeert haar schilderijen op een unieke manier door, in haar atelier, de structuur van de muziekcompositie minutieus te analyseren en te volgen, a.h.w. een visuele ‘taal’ te creëren, parallel aan en gelijktijdig met de muziek.
Het gelijktijdig met de muziek schilderen is een vorm van performance art, waarbij het kunstwerk voor de ogen van het luisterend/kijkend publiek (live) ontstaat. Een aantal van deze aldus ontstane schilderijen zullen in ons restaurant worden tentoongesteld.

Programma

14.00 uur 
Welkom en voorstellen Maryleen Schiltkamp en Alan Mercer. Introductie van Maryleen Schiltkamp op de film en de muziek.

14.30 uur 
Start van de film. Deze duurt zolang als de symfonie klinkt (ca 50 minuten)

15.30 uur 
Korte Pauze

15.40 uur 
Gelegenheid tot het stellen van vragen.

16.00 uur 
Slotwoord gevolgd door bezichtiging van de schilderijen en een drankje.

Gasten zijn van harte welkom. Kosten € 7,50 p.p. Indien u na afloop blijft dineren in het
restaurant, dan betaalt u 20 Euro (voor de film èn het diner).
Graag uw aanmelding op de lijst bij de receptie. Of per e-mail: receptie@chateaubleu.nl
Culturele Commissie

----------------

Portret Dmitri Shostakovich, (Maryleen, 2018)
Dmitri Shostakovich (1906-1975). Muzikaal wonderkind, studeerde piano aan het conservatorium in Sint-Petersburg, Rusland. Op 19 jarige leeftijd zijn 1ste symfonie. Tijdens het Stalin regime had hij menige aanvaring met het centrale gezag in Moskou. Stalin kon zijn (toendertijd) wat modernistische muziek niet waarderen: “chaos i.p.v. muziek”. Shostakovich redde het vege lijf door zijn 4de (afgekeurde) symfonie terug te trekken. Hij revancheerde zich met zijn vijfde symfonie, die de ondertitel kreeg “Het antwoord van een sovjet-artiest op gerechtvaardigde kritiek”. Met zijn latere symfonieën was Shostakovich een held in eigen land en een internationaal bekend componist. Bij het verschijnen van de 9de viel hij weer in ongenade.

Daarna schreef hij alleen nog sociaal-realistische muziek, zonder veel betekenis. Daarnaast hield hij werken achter, in afwachting van betere tijden. Die braken pas aan na de dood van Stalin (1953). De 10de symfonie verbeeldde zijn conflict met Stalin, zijn 11de verwees duidelijk naar de Hongaarse opstand. Zijn 13de werd gezien al kritiek op de Sovjet-Unie waarin hij het antisemitisme hekelde. Ook met zijn latere strijkkwartetten wist hij nog betekenis te geven aan zijn angst en wanhoop i.p.v, het regime te vereren. Desondanks kreeg hij na zijn dood een staatsbegrafenis in Moskou.

Maryleen Schiltkamp volgde haar schildersopleiding aan de Rietveld academie en de Rijksakademie voor Beeldende Kunsten in Amsterdam. Tevens studeerde zij Geologie aan de VU te Amsterdam. Zij exposeerde haar schilderijen wereldwijd in musea en galeries.
Recentelijk treedt Maryleen met het live schilderen naar muziek op als performance art, in samenwerking met musici op diverse Europese podia en nam in 2018 deel aan het festival 'Winteravonden aan de Amstel' in de Hermitage Amsterdam. Voor de Britse documentaire, The Art of the Symphony, is haar live-schilderen van Shostakovich Vierde Symphony gefilmd die in 2017 in première ging in Parijs en Praag en in 2019 in Amsterdam en Den Haag. Een tweede documentaire over het Tiende Strijkkwartet van Shostakovich is in voorbereiding. Hiervoor heeft zij in 2019 opgetreden met het Fitzwilliam Strijkkwartet in Wales UK. Momenteel is zij in een samenwerking met de Nederlandse pianist Tobias Borsboom waarbij zij het toongedicht ‘Pan’ van de Tsjechische componist Vítězslav Novák uitvoeren op verschillende plaatsen in Nederland gedurende 2020.

Alan Mercer, hoofdredacteur van DSCH Journal en filmdirector bij DSCH Films, publiceert over het leven en werk van Shostakovich. Opdrachtgever van de film The Art of the Symphony, tevens camerawerk en scriptschrijver van de documentaire. DSCH Films werd opgericht in 2015, in samenwerking met de DSCH Journal, de enige reguliere publicatie gewijd aan Dmitri Shostakovich. Met onafhankelijke producenten, verkent DSCH Films de invloedssfeer van Shostakovich’ nalatenschap, als complex mens en unieke creatieve ziel, en inzicht in het leven en werken tijdens het Sovjet Rusland. Verhouding tot autoriteiten, musici en kunstenaars worden onderzocht, waarbij hedendaagse film met archiefbeelden wordt verweven, en een verbinding tot stand komt van artistieke disciplines, die ons blijven inspireren tot in de huidige eeuw.  

1 opmerking:

Unknown zei

Geachte redactie,
Wat een interessant programma!
En op zo'n mooie locatie: Château Bleu in het Haagse Bos!
Dank voor de tip!
Met vriendelijke groet,
Marinus Schouten