De Japanse Tuin gaat weer open

De Japanse Tuin wordt al meer dan twintig jaar verzorgd door tuinman Nelis. (Foto: Fleur Beemster)

Van 16 tot en met 31 oktober bent u weer welkom in de Japanse Tuin in Clingendael. Na een noodgedwongen pauze van twee jaar is deze oudste en ook grootste Japanse tuin van Nederland weer twee weken toegankelijk voor publiek.

Wolkensnoei

De Japanse Tuin wordt al meer dan twintig jaar verzorgd door tuinman Nelis die de fijne kneepjes van het vak van zijn voorganger leerde. “Japans snoeien is een vak apart; het wordt ook wel wolkensnoei genoemd. Japanners bekijken het tak voor tak, blad voor blad en laag voor laag. Bij Japanse bomen en planten is de gelaagdheid erg belangrijk. Je moet er doorheen kunnen kijken”, zegt Nelis. Het is de moeite waard om het resultaat te bekijken. Dat geldt ook voor het groene tapijt van mos, voor een Aziatische tuin een onmisbaar plantje. In de Japanse Tuin groeien wel veertig verschillende soorten! Mos groeit het best in de schaduw. Als u door de knieën gaat zult u zien: het ene mos is het andere niet. Dit groene tapijt maakt de tuin trouwens ook heel kwetsbaar. Vandaar dat de Japanse Tuin slechts beperkt open is.

Data, tijden, in- en uitgang

De Japanse Tuin is open van zaterdag 16 oktober tot en met zondag 31 oktober 2021
Tijden: van 10.00 tot 16.00 uur.
Ingang: tijdelijk via het Sterrebos
Uitgang: bij het houten bruggetje.                                                                                De in- en uitgang staat aangegeven met borden.
Maximaal aantal personen: Vanwege de kwetsbaarheid van de tuin mogen er honderd mensen tegelijk in de tuin zijn.

 

 

 

 

Vorig artikelUpdate ANWB herbouw-Oproep tot participatie
Volgend artikelArchitectural walk with Marcel Teunissen