Excursie museum MORE in Gorssel

EXCURSIE Museum More in Gorssel CCB 55+
@Museum MORE: Kasper Niehaus, Zomer aan de Kaag, ongedateerd, collectie Kunsthandel Ivo Bouwman

Dinsdag 4 juni bezoeken wij Museum More in Gorssel voor o.a. de tentoonstelling ‘Aan ’t water’.

Modern Realisme 

Midden in de sfeervolle dorpskern van Gorssel, precies tussen Deventer en Zutphen, bevindt zich het grootste museum voor Nederlands modern realisme, Museum MORE. Met meer dan 200 werken van toonaangevende Nederlandse kunstenaars van de afgelopen 100 jaar. De kunstcollectie van Hans en Monique Melchers is de kern van dit museum. Via Museum MORE zorgen ze ervoor dat nationaal cultureel erfgoed kan worden aanschouwd en ervaren door een breed publiek. 

Museum MORE heeft de grootste collectie van magisch-realist Carel Willink en daarnaast topwerken van Pyke Koch, Raoul Hynckes, Wim Schuhmacher, Dick Ket, Charley Toorop en Jan Mankes. Verder werk van o.a. Edgar Fernhout, Jan van Tongeren, Johan Mekkink, Johan Ponsioen, Sal Meijer, Ferdinand Erfmann, fotografen Paul Huf en Erwin Olaf en mode-ontwerper Fong Leng. 

Naast de topkunst uit de vaste collectie zijn er ook wisselende tentoonstellingen. 

Ode aan ons water 

Dit voorjaar en deze zomer brengt Museum MORE een ode aan ons water. Samen met gastconservator Boudewijn Bakker organiseert MORE een tentoonstelling rondom dit thema. De connectie tussen Nederland en het water voert ver terug en zit diepgeworteld in onze cultuur. Het is dan ook niet verwonderlijk dat het waterlandschap zo’n veel gekozen thema is in de Nederlandse schilderkunst: niet alleen in de 17e eeuw, maar zeker ook vanaf 1900. 

Het Nederlandse water heeft vele gezichten, en ook elke kunstenaar heeft hierop zijn of haar eigen blik. Deze tentoonstelling laat zien hoe verschillend die blik kan zijn, zelfs binnen één eeuw en binnen de grenzen van de figuratieve traditie. Met ongeveer vijftig schilderijen, tekeningen en prenten uit de afgelopen 120 jaar zal ‘Aan ’t water’ zowel de aantrekkelijke als de omineuze aspecten van water in Nederland aan bod laten komen. 

Tegelijk met de tentoonstelling publiceert Uitgeverij Thoth het boek ‘Aan ’t water’: 100 watergedichten en 100 watergezichten en schrijver Tommy Wieringa leest 12 watergedichten voor van Nederlandse auteurs. Deze gedichten zijn te beluisteren in de tentoonstellingszaal. 

Cornelius Völker 

Ook toont het museum zo’n honderd topstukken van de Duitse schilder Cornelius Völker (1965). ‘Things You Shouldn’t Paint’ is het eerste museale oeuvre-overzicht van Völker in Nederland en is tot stand gekomen in samenwerking met museum Kunstpalast in Düsseldorf. Ontdek de manier waarop Völker met weloverwogen verfstreken alledaagse dingen glamour geeft. Cornelius Völker woont en werkt al meer dan 30 jaar in Düsseldorf en heeft in die decennia een reputatie opgebouwd als één van de meest markante figuratieve schilders van zijn generatie in Duitsland. 

Aanmelden

Bij Lies Connell per e-mail: lies@connells.nl. Vermeld uw naam, telefoonnummer en de naam van de excursie. U ontvangt antwoord per e-mail. Telefonisch: op nummer 06-53293534. Spreek duidelijk uw naam, telefoonnummer en naam van de excursie in anders bent u niet aangemeld. U wordt teruggebeld om te horen of u mee kunt, dan wel op de wachtlijst bent geplaatst.

LET OP: de excursie gaat alleen door als er op 21 mei tenminste 20 aanmeldingen zijn. Als de excursie niet doorgaat, dan laten wij u dat uiteraard weten.

Praktische informatie

Vertrek: 9.00 uur vanaf bushalte lijn 20 bij de parkeerplaats van het Willem Royaardsplein. Tweede opstapplaats: Wassenaarseweg/hoek Jozef Israëlsplein bij bushokje lijn 29 (aan de kant van de kerk). De bus komt daar een paar minuten later. Blijft u wachten, de bus kan iets vertraagd zijn. Vertrek: 15.00 uur uit Zutphen ca.

Kosten:
€39,50 (dit is voor de bus, en fooi chauffeur).

Toegang museum: Voor houders van de Museumkaart, ICOM-kaart, VriendenLoterij VIP-KAART — gratis. Zonder deze kaart is de toegangsprijs €19,50.

Betaling: 
Het deelnamebedrag dient na de ontvangst van bevestiging van uw aanmelding overgemaakt te worden op rekening NL49 INGB 0005 5177 59 van de ContactClub Benoordenhout Evenementen Den Haag. Vermeld duidelijk naam van de deelnemer en datum van de excursie (naam van de excursie hoeft er niet bij). U bent pas echt aangemeld na ontvangst van uw betaling.

Vorig artikelTerugblik op een geslaagd Koningsdag feest
Volgend artikelLezing door dhr. Paul Gerretsen