Wie geregeld door Oostduin loopt, denkt het landgoed wel te kennen. Toch zijn er nog verborgen plekken: de tuinen van weleer. Voor een deel verdwenen, voor een deel verscholen achter een muur vormen de tuinen voor velen nog onbekend terrein. Nóg, want daar komt verandering in! Stichting Oostduin, eigenaar van het landgoed, gaat de oorspronkelijke tuinen van Oostduin nieuw leven inblazen.
Het plan omvat een ommuurde ‘stille’ moestuin én een levendige bloemen- en kruidentuin. Met deze tuinen neemt de biodiversiteit in het park toe. Dit leidt naar verwachting tot een toename van vlinders en insecten en daarmee ook tot meer vogelsoorten.
Betekenis voor de wijkbewoners
De Tuin van Oostduin zal buurtgenoten een plek bieden waar het goed toeven is. De bloemen- en kruidentuin zijn permanent toegankelijk. Voor de moestuin gelden bepaalde openingstijden; hier kunt u – gezeten op een bank tussen de beplanting – in stilte genieten van de natuur. De Stichting denkt ook aan het organiseren van rondleidingen voor wie meer wil weten over de historie van de tuinen en het landgoed. Voor de jonge wijkbewoners komt er een educatief programma. In schoolverband of door middel van workshops leren kinderen over wat er groeit en hoe het groeit, over kringloop en biodiversiteit. Ze kunnen ook praktisch aan de slag met oogsten en appelmoes of jam maken.
Vrijwilligers voor beheer en onderhoud van de tuin
U leest het, er staat veel te gebeuren in en rondom de Tuin van Oostduin. Voelt u sympathie voor het plan en denkt u op enigerlei wijze te kunnen bijdragen aan het beheer of onderhoud van de tuin, neem dan contact op met de Stichting Oostduin. Ga naar de website www.landgoedoostduin.nl, klik op ‘contact’ en vul het formulier in. Op deze site vindt u overigens ook meer informatie over de achtergrond en de plannen van de Stichting Oostduin.
Wat een fijn plan! Het Leidse Plantsoen kent een verwant project waar deelnemers eens per week (?) groente en/of bloemen kunnen halen.