The Art of the Symphony

The Art of the Symphony

Uitnodiging voor het bijwonen van de documentaire film

THE ART OF THE SYMPHONY

Résidence Château Bleu
Leidsestraatweg 15, Den Haag
Zondag, 1 maart 2020, aanvang 14.00.uur

The Art of the Symphony is een documentaire film (2017), waarin symfonieën van Dmitri Shostakovich live geschilderd worden door beeldend kunstenares Maryleen Schiltkamp in samenwerking met DSCH Films, gelieerd aan DSCH Journal, filmdirector, Alan Mercer.

Er wordt in The Art of the Symphony een verbinding gelegd tussen wat er van de muziek van Shostakovich uitgaat en de geschiedenis van het communisme in Tsjechië, waar Maryleen ruim 5 jaar woonde en werkte. De muziek van Shostakovich kan de kunstenares niet los zien van hoe deze componist heeft geleefd en gewerkt tijdens het sovjet regime. De individuele vrijheid tegenover de totalitaire oppressie is dan ook het centrale thema van deze film. En dan niet zozeer de politieke vrijheid, maar meer de humane: het lijden van het individu en het creatieve vermogen hierboven uit te stijgen. Vooral in de vierde symfonie deelt Shostakovich met ons zijn gevoel en ervaring. Deze symfonie werd door het regime afgekeurd en mocht niet worden uitgevoerd, omdat het streven naar vrijheid en het afwijken van de officiële Partij doctrines er teveel in doorklonk.

Maryleen interpreteert vanuit haar discipline op geheel eigen wijze deze symfonie. Zij componeert haar schilderijen op een unieke manier door, in haar atelier, de structuur van de muziekcompositie minutieus te analyseren en te volgen, a.h.w. een visuele ‘taal’ te creëren, parallel aan en gelijktijdig met de muziek.
Het gelijktijdig met de muziek schilderen is een vorm van performance art, waarbij het kunstwerk voor de ogen van het luisterend/kijkend publiek (live) ontstaat. Een aantal van deze aldus ontstane schilderijen zullen in ons restaurant worden tentoongesteld.

Vorig artikelArt lecture about the painters whose names are memorialised in our streets
Volgend artikelCommunity tegen eenzaamheid