Wijkbewoonster maakt boek met haar basisschoolleraar van toen

Uitgever 'Boekscout': 'Van vloeitjes naar vogels - Columns, beelden en gedichten om op te veren'
Uitgever 'Boekscout': 'Van vloeitjes naar vogels - Columns, beelden en gedichten om op te veren'

Docent en leerling maken vogelboek

In de jaren ’60 stopte sigarettenpapiermerk Rizla vogelplaatjes in hun pakjes vloei.
Rokende ouders gaven die aan kinderen en één daarvan was de kleine Ko. Hij groeide uit tot leraar die zijn leerlingen voor altijd de liefde voor vogels meegaf. De leraar en een leerlinge van toen, Christine, vonden elkaar na vele jaren weer via Ko’s vogelfoto’s op Facebook. Zij schreef spontaan gedichtjes bij de foto’s. Dit mondde uit in een boek van leraar en leerling, dat op 31 mei door uitgeverij ‘Boekscout’ wordt uitgegeven: ‘Van vloeitjes naar vogels – Columns, beelden en gedichten om op te veren’.

Het is bedoeld als uitnodiging om naar buiten te gaan en om vooral de verwondering voor natuur en taal met elkaar te delen.

Hoe de vogelplaatjes uit 1960 van Rizla, een firma die shagrokers van vloeitjes voorzag, nog steeds een bron van inspiratie zijn voor verhalen, foto’s en gedichten. Maar wat is er tussen 1960 en nu in de vogelwereld veranderd?

We proberen daar een antwoord op te vinden. Met een heel persoonlijke toets door jeugdherinneringen op te halen en die te vergelijken met de huidige situatie. De oude, soms vergeelde plaatjes komen samen met digitale foto’s. Gedichten geven de vogels een nieuwe dimensie.

Over de auteurs

Christine Margés (1976) woont in het Benoordenhout Den Haag en werkt als freelance redacteur voor de overheid, de zorg en het onderwijs. In haar vrije tijd publiceerde ze het bundeltje ‘Trillende lettertjes’ en online vind je haar met brievenaandingen.nl.

Ko Katsman (1952) woont in Hazerswoude-Rijndijk en heeft altijd in het basisonderwijs gewerkt. Vanaf zijn jeugd is hij een gepassioneerd vogelaar. Hij heeft veel excursies geleid en vogelcursussen gegeven. Nog steeds is hij actief in vogelwerkgroepen.

Heeft u vragen neem dan gerust contact met ons op:
Auteurs: Ko Katsman & Christine Margés.
Uitgever: Boekscout, tel. 035-603 79 37, e-mail: marketing@boekscout.nl.

Fragment uit ‘Van vloeitjes naar vogels’

Vorig artikelMuseumavond voor stadsdeel Haagse Hout
Volgend artikelZuid-Hollands Symfonie Orkest – Voorjaarsconcert